Autor otázky: Maťa
SPERMIOGRAM - patologická morfológia - pre urológa
(číslo príspevku 123.735, zo dňa 11.02.2007. videné 6852x)
ODPOVEDAŤ
 

Text príspevku číslo 123735:
Dobrý deň,
chcela by som poprosiť pána doktora - urológa, aby mi poradil v našom probléme.
Manžel absolvoval v centre asistovanej reprodukcie vyšetrenie spermiogramu s týmito výsledkami:

Objem vzorky: 6ml
Skvapalnenie: 60 min
Viskozita: dobrá
pH: 8,0
Ostatné bunky v ejakuláte: pár
Zhlukovanie spermií: 10%
Koncentrácia: 48,3 mil/ml

Motilita:
Celkový pohyb: 70%
Rýchlo progresívne: 45%
Pomaly progresívne: 16%
Neprogresívne: 9%
Imobilné: 30%
Stupeň progresivity: 3
Index motility: 176

Morfológia:
Normálne: 2%
TZI faktor: 2,1
Abnormálne: 98%
Patológia hlavičiek: 97%
strednej časti: 52%
bičíka: 57%

Záver: koncentrácii spermií v norme (norma 20-250 mil/ml)
motilita: dobrá
morfológia: patologická
Odporučenie: TW

Môj manžel má 35 rokov, nemal žiadne vážne ochorenia, len v detstve prekonal apendektómiu. Je pravda že ťažko fyzicky pracuje a v chladnom prostredí (murár). Slipy nenosí už 10 rokov. Sprchje a kúpe sa len vo vlažnej vode. Prestal fajčiť pred 3,5 rokom.

Chcem Vás poprosiť pán doktor, je nejaká šanca zlepšiť spermiogram vitamínmi? Resp. mal by navštíviť urológa a zahájiť nejakú liečbu? Lebo čo som čítala, tak morfológia sa nedá upraviť. Aj napriek tomu som mu nasadila koenzým Q10, vitamín E, cetebe (vit.C) a prírodný prípravok Maca (www.uncaria.sk). Od týchto zlých výsledkov prestal už aj piť studené pivo. Niekde som sa dočítala že to nemá dobrý vplyv, hlavne aj na prostatu.
Sme čakatelia na výkon IVF. Najprv som mala problémy ja (anovulácia, hormonálne poruchy). Ja ako sa zdá som momentálne v poriadku (2-ročná liečba). Manželovmu spermiogramu sme nevenovali pozornosť, pretože bol robený (len orientačný) s veľmi dobrými výsledkami. A teraz nás dosť "dorazilo" toto zistenie. Lekár v CAR nás upozornil na nutnosť použitia ICSI techniky pri oplodňovaní vajíčok. Myslíte že nejakou liečbou by sme sa vyhli použitiu ICSI? Prípadne po preliečení je možnosť počať prirodzene? Po tejto vitamínovej kúre, ktorú som mu naordinovala, máme naplánovaný kontrolný SPG v Prahe v ÚPMD (okrem toho aj iné imunologické vyšetrenia z pohľadu neplodnosti - pred IVF).

Výsledkom SPG celkom rozumiem, ale zaujíma ma, čo znamená INDEX MOTILITY: 176, TZI faktor: 2,1 a v závere ODPORUČENIE: TW.

Vopred ďakujem za odpoveď