Užívanie vitamínu E a C, karotenoidov, vitamínových prípravkov a riziko Parkinsonovej choroby (PD) (5449)

V patogenéze Parkisonovej choroby sa uvažuje o oxidatívnom poškodení. Na redukciu rizika vzniku Parkinsonovej choroby pri užívaní vysokých dávok E vitamínu poukazujú len obmedzené a prevažne retrospektívne epidemiologické údaje. Cieľom tejto štúdie bolo preskúmať vzťah medzi užívaním vitamínu E and C, karotenoidov, vitamínových prípravkov and rizikom PD. Autori dokumentovali výskyt PD v dvoch veľkých kohortách mužov a žien , od ktorých zozbierali informácie dotazníkovou metódou. Zistili, že neužívanie vitamínu E alebo C, prípravkov s E a C vitamínu, alebo multivitamínov bolo významne spojené s rizikom vzniku PD. Na druhej strane riziko PD, bolo signifikantne znížené u mužov a žien s vysokým príjmom dietetického vitamínu E (len z potravy). Konzumácia orechov významne redukovala riziko PD. Zo štúdie vyplýva, že konzumácia vitamínových prípravkov a vysoká konzumácia karotenoidov neznižuje riziko PD. Toto riziko sa znižuje pri užívaní dietetického vitamínu E, čo poukazuje na to, že na ochrane pred vznikom PD sa podieľajú pravdepodobne iné látky obsiahnuté v jedlách s vysokým obsahom vitamínu E.
Autor: Zhang SM, Hernan MA, Chen H, Spiegelman D, Willett WC, Ascherio A (USA)
Publikované v: NEUROLOGY 59 (8): 1161-1169 OCT 22 2002

zoznam článkov