Diéta, výživa a prevencia zvyšovania hmotnosti a obezity (5448)

Ochranným faktorom proti obezite je najmä pravidelná fyzická aktivita, vysoký príjem diétnych neškrobových polysacharidov a vlákniny, a pravdepodobne aj vplyvy domácnosti a školy u detí, a dĺžka dojčenia. Za rizikové faktory pre vznik obezity sa považujú: sedavý spôsob života, vysoký príjem vysokoenergetických potravín s obsahom "prázdnych kalórii" s nízkym obsahom mikrovyživných látok, a pravdepodobne aj stravovanie v reštauráciach rýchleho občerstvenia (fast food), nealkohologické sladené nápoje a ovocné džúsy, ako aj dobré sociálne podmienky vo vyspelých krajinách - najmä u žien. Pre zníženie hmotnosti je odporúčaná bohatá škála rôznych postupov a odporúčaní včítane poradenstva pri výbere potravín, obmedzenie marketingu energeticky bohatých potravín a nápojov - najmä pre deti. Prostredie miest a dopravné komunikácie by mali byť prispôsobené na zvýšenie telesnej aktivity, edukačné programy by mali byť zamerané na podporu dojčenia, správny výber potravín a zvýšenie telesnej aktivity. Zvýšený výskyt obezity sa stáva problémom v bohatých i v chudobných krajinách a sú potrebné opatrenie pre zamedzenie šírenia tejto epidémie.
Autor: Swinburn BA, Caterson I, Seidell JC, James WP. (Australia)
Publikované v: Public Health Nutr. 2004 Feb;7(1A):123-46.

zoznam článkov