Ako nefajčiť

Ako nefajčiť

stop fajčeniu

Ľudia sa delia a kategorizujú na tých čo fajčia a tých čo nefajčia... Všade sa píše o škodlivosti cigariet, o neustálom sa zvyšovaní ich cien ale aj dopytu po nich a ich škodlivosti. Všade cítiť cigaretový pach, smrdia ruky, šatstvo, byt... Takmer každý z fajčiarov si povedal, že už konečne prestane fajčiť, napr. od nového roku už ani jednu cigaretu!!! Je to najlepšie rozhodnutie v mojom živote - tvrdia tí, čo to dokázali!

Závislosť od nikotínu patrí medzi najsilnejšie závislosti. Odhaduje sa, že v USA fajčí asi 38 % dospelej populácie. Podľa štatistík v Českej republike je v dospelej populácii približne 29 % denných fajčiarov. V Slovenskej republike fajčí až 44 % populácie. Viac ako 50 % fajčiarov by chcelo s fajčením skončiť, ale nedokážu to. Podľa svetovej zdravotníckej organizácie ročne umiera v dôsledku tabakizmu na svete približne 3 miliónov ľudí. Pribúda aj počet fajčiarov v skupine mladých ľudí.

Má fajčenie cigariet aj pozitívne účinky?

Určite áno, inak by s tým predsa nikto nezačal. Údajne už v roku 1560 Francúz Nicot využíval niektoré účinky tabaku k liečbe niektorých ochorení. V 17. storočí sa nápoj z tabaku užíval ako liek na niektoré ženské problémy. Podľa fajčiarov im fajčenie cigariet poskytuje pocit upokojenia a pomáha prekonávať stresy. Zvyšuje pocit sústredenia najmä pri duševnej práci. Znižuje chuť k jedlu a preto je ľahšie udržať želateľnú hmotnosť.

Aké sú škodlivé účinky fajčenia cigariet?

Žiaľ, zdravotné riziká pravidelného a dlhodobého fajčenia prevažujú opísané pozitívne účinky. Škodlivosť spôsobuje aj zvýšená tvorba voľných kyslíkových radikálov, ktoré spôsobujú mnohé ochorenia. Preto by mali fajčiari konzumovať dostatok ovocia, zeleniny, vitamínov A (beta-karotén), C, E, selénu, magnézia a zinku. Odporúča sa aj dostatok vitamínov B komplexu, koenzým Q-10 a L-cysteín. Fajčenie vysušuje a preto je potrebný dostatočný príjem tekutín. Nežiaduce účinky pre zdravie sú dobré známe a vyznačené aj na obale cigariet. Štatistiky sú alarmujúce! Nikotín zvyšuje krvný tlak a zvyšuje obsah tukov v krvi.

Podľa Dr. Kaplana (1989) prispieva fajčenie k vzniku tzv. smrtiaceho kvarteta:

  • centrálny typ obezity
  • vysoký krvný tlak
  • zvýšený cholesterol (triglyceridy)
  • cukrovka

Tieto rizikové faktory sú jednou z hlavných príčin vzniku cievnych ochorení srdca a mozgu (ochorenia z arteriosklerózy). Predpokladá sa, že samotné skoncovanie s fajčením a diétne opatrenia môžu normalizovať hodnoty krvného tlaku a cholesterolu a tým zabrániť vzniku srdcového infarktu. Ostatné možné nežiaduce účinky (rakovina pľúc a ďalších orgánov) sú dobre známe. Nedávno zomrel na rakovinu hrtana, v súvislosti s náruživým fajčením, slávny člen legendárnej skupiny. Existuje aj dedičná predispozícia na nezničiteľné zdravie (tzv. Churchillov gén), nemožno sa však na to spoliehať.

Prečo prestať fajčiť?

Regeneračný ozdravovací proces sa začne hneď po skončení fajčenia očistením tela od nikotínu a kysličníka uhoľnatého. Ďalšími výhodami môže byť odstránenie zápachu z úst, väčší pôžitok z jedla, pocit víťazstva nad sebou, ušetrenie financií, možný postup v zamestnaní alebo získanie zamestnania v nefajčiarskej zóne, predĺženie života minimálne o 8 rokov (12 minút za každú ne-vyfajčenú cigaretu). Rozhodnutie prestať fajčiť môže byť prínosom pre celú rodinu (deti), pre priateľov, zamestnávateľa i pre ďalších pasívnych fajčiarov. Prestať fajčiť by mali hlavne tzv. fajčiari s vysokým rizikom: ženy užívajúce antikoncepciu, obézni alebo chudí, ľudia s vysokým krvným tlakom, cholesterolom, cukrovkou a s ďalšími ochoreniami. Rozhodne by nemali fajčiť tehotné ženy a dojčiace matky!

Kedy prestať fajčiť?

Ak ste neprestali fajčiť po prvom odstavci, najlepšie je prestať fajčiť hneď teraz. Ak však nie ste ešte pevne rozhodnutí, lepšie je podmieniť svoje rozhodnutie nejakým dátumom (napr. nový rok) alebo sa aj nejako odmeniť (napr. odkladaním pôvodne prefajčených peňazí). Za rok 2002 to už môže byť celkom slušná suma, skúste si to vypočítať (len tak na papieri, aby to nikto nevidel). Vhodným obdobím môže byť aj niekoľko dní alebo týždňov bez stresov (napr. dovolenka).

Ako sa dá regulovať množstvo vyfajčených cigariet?

Odporúča sa nespájať fajčenie s inou činnosťou alebo s ďalšou závislosťou (kofeín, alkohol). Spoločnosť tuhých fajčiarov môže byť impulzom k intenzívnejšiemu fajčeniu. Na večierkoch je často potrebný pocit pohody a vyfajčí sa i viac cigariet. Stresové podmienky alebo určité zamestnanie môžu byť tiež príčinou zlyhania regulácie fajčenia. Preto po rozhodnutí o znížení intenzity fajčenia je potrebné vyhýbať sa takýmto situáciám a kontrolovať počet vyfajčených cigariet. Pre uspokojenie návyku by malo stačiť 10 cigariet denne.

Dá sa to vôbec – prestať fajčiť?

Najlepšie je rozhodnúť sa sám a niesť za rozhodnutie sám zodpovednosť. Vtedy sú výsledky najlepšie a pravdepodobnosť recidívy menšia. Odporúča sa však oznámiť svoje rozhodnutie rodine, priateľom a napísať si presný časový plán odvykania. Najhoršie bude prežiť prvé 3 dni až týždne, a úplne najhoršie prvé abstinenčné príznaky (po 12 – 24 hodinách). Tu sa ukáže silná vôľa ! Ťažšie je realizovať úplnú abstinenciu u tých, ktorí fajčia hneď po zobudení a u fajčiarov, ktorí fajčia denne viacej ako dve škatuľky cigariet. Ale dá sa to ! Fajčenie je často spojené aj s inými návykmi (závislosť od cukru, kofeínu, alkoholu) a preto sa odporúča pred začiatkom odvykania zmeniť stravovacie návyky a očistiť organizmus od toxínov. Postup je opísaný v článku Pôst a detoxikácia.

CHCEM PRESTAŤ FAJČIŤ

Rady na zníženie abstinenčných príznakov:

  • užívajte vysoké dávky vitamínu C vo forme potravinových doplnkov a v ovocí (pomaranče)
  • vhodné sú aj ďalšie doplnky výživy (vitamín A, E, B-komplex, selén, zinok, koenzým Q-10)
  • pite veľa tekutín (2–3 litre vody denne)
  • znížte príjem ostatných návykových látok (cukor, kofeín, alkohol)
  • obmedzte príjem tukov a zvýšte obsah vlákniny v potrave (celozrnné potraviny, oriešky)
  • často sa umývajte, kúpte, čistite si zuby
  • ak sa dá, čo najviac sa pohybujte a športujte na čerstvom vzduchu
  • naučte sa vyrovnať sa so stresom; neutekajte pred ním, spoznávajte a prekonajte ho
  • v prípade potreby môžete piť upokojujúce čaje napr. medovka, ľubovník, valeriána, chmeľ
  • myslite pozitívne (aj na ušetrené peniaze, a na plány čo budete taký zdravý a dlhoveký robiť)
  • zapisujte si každý deň svoje pocity počas abstinencie od nikotínu
  • odmeňte sa a za ušetrené peniaze choďte na futbal, do kina alebo na ešte lepšie miesto
  • v prípade ak sú abstinenčné príznaky neznesiteľné môžete dočasne užívať žuvačky alebo náplasti s nikotínom (maximálne niekoľko mesiacov - nepoužívať pri vredovej chorobe, srdcovo-cievnych ochoreniach a v tehotnosti)

VÝSLEDOK

Ste nefajčiar? Blahoželáme a želáme Vám trvalý úspech. Je predpoklad že sa Vám teraz zvýši libido, potencia, budete mať biele zuby, dobrý čuch a chuť, svieži dych a peknú pokožku. Pozor na vznik iných závislostí (sex, alkohol, hracie automaty, sladkosti). Máte preto všetky predpoklady – a aj peniaze. Vyliečili ste sa však z najsilnejšej známej závislosti (silnejšej ako závislosť od drog, alkoholu alebo liekov). Ukázali ste pevnú vôľu a môžete byť na seba hrdí. Môžete učiť iných ľudí ako na to, čo Vám najviac pomohlo a čo bolo najťažšie. Pozor však na recidívu: až 2/3 ľudí sa môže k svojmu návyku do jedného roka vrátiť!

Upozornenie: odporúča sa potrebu odvykania od fajčenia, časovanie i priebeh liečby konzultovať so svojim lekárom. Váš lekár Vám môže pomôcť i v liečbe prípadných nepríjemných abstinenčných príznakov (napr. nervozita, nespavosť).

______________________
Copyright © Edusan 2002
aktualizácia 12/2015