TIBETSKÁ MEDICÍNA

Podstata chorôb je podľa tibetskej medicíny hlavne z nevedomosti. Najhoršie emócie pre zdravie sú žiadostivosť, nenávisť a zatemnenie. Vznikajú tým poruchy slizu, vetru a žlče, ktoré majú byť v rovnováhe. Správnym výberom potravín je možné tieto poruchy čiastočne ovplyvňovať. Pitie kávy zhoršuje podiel vetra, ostré jedlo vylučovanie žlče, ťažké a sladké jedlá môžu manifestovať choroby slizu. Na vznik ochorenia vplýva i ročné obdobie, zmyslové orgány ako i spôsoby správania. Škodlivé je nadmerné zadržiavanie alebo vypudzovanie stolice, moču a hlienu z tela. Diagnóza sa určuje podľa tepu, vyšetrením moču a pozorovaním jazyka.

V liečbe je dôležitá zmena správania – vyvarovať sa klamaniu, škodlivých rečí, táraniu, chamtivosti a škodlivých úmyslov. Neodporúča sa spať cez deň, a požívať často alkoholické nápoje. Kto musí veľa spať mal by držať pôst. Neodporúča sa cudzoložstvo. Maximum sexuálnej aktivity má byť v zime – bez obmedzenia, na jar a na jeseň dva krát do týždňa, v lete najviac dva krát do mesiaca. Ráno sa odporúča vstávať s východom slnka, okúpať sa, a natrieť celé telo olejom. Táto procedúra zlepšuje zažívanie, zjasňuje inteligenciu, vôľu a sexuálnu potenciu. Nemala by sa potlačovať ani jedna z trinástich činností a potrieb: hlad, smäd, zvracanie, zívanie, kýchanie, dýchanie, spanie, odkašliavanie, slinenie, vyprázdňovanie stolice, močenie, vypudzovanie plynov a výron semena. Kto chce byť zdravý a šťastný musí vedieť ako správne jesť a piť. Napr. mlieko odstraňuje vietor, voda žlč a pivo sliz. Každé jedlo má svoju chuť ale i potenciu, ktorou pôsobí na organizmus. Pôst je odporúčaný pre tých, ktorí sú v dobrej fyzickej kondícii a majú nadbytok slizu a tuku. Ideálne obdobie pre pôst sú jar a jeseň – na začiatku a konci zimy. Súčasťou liečby sú meditácie a mantry.

Pre záujemcov o tibetskú medicínu odporúčame knihu Dr. Yeshiho Dondena, osobného lekára tibetského Dalajlámu: Rovnováhou ke zdraví – Úvod do tibetské medicíny, Vydavateľstvo CAD Press, kde je uvedená I bibliografia. Knihu je možné zakúpiť vo virtuálnom kníhkupectve priamo tu.

 


Posledná aktualizácia: 27.12.2001
WEB-master: PEKUR s.r.o.
Copyright © Edusan 1999